Gitaarversterkers

HOME

 

Gitaarversterkers

GITAARVERSTERKERS

Gitaarversterkers

GITAARELECTRONICA

Gitaarversterkers
Gitaarversterkers

LINKS

 

Gitaarversterkers

WIE ZIJN WIJ?

 

 

Gitaarversterkers

CONTACT

Muziektechniek

Reparatie

Onderhoud

Nieuwbouw

Gitaarversterkers

PROJECTEN

 

 

Bassman 1964 Clone

 

 

GEM 50R DELUXE gitaarcombo ca. 1967

Goede vriend Phillipe heeft mij gevraagd het combo, dat van zijn vader is geweest te restaureren. Na een grondige inspectie bleek dat de bedrading, de voedingselco’s, de buizenvoetjes en een flink aantal onderdelen (condensators en weerstanden) aan vervanging toe waren. Omdat deze versterker “point to point”, oftewel “free-floating” was gebouwd, werd besloten de hele versterker uit elkaar te halen en opnieuw op te bouwen met goed werkende onderdelen.

 

Links een voorbeeld hoe het binnenwerk er uit zag voor restauratie.

De onderdelen zitten een beetje slordig, en de bedrading is met te dun draad uitgevoerd. Daardoor worden ze te warm en drogen in de loop der jaren uit. Door uitdroging kan de isolatie afbrokkelen, wat een onveilige situatie kan geven. Er lopen immers hoge spanningen door deze buizen-versterker! Ook waren de buisvoetjes erg “los” en geoxideerd. De elco’s van de voeding waren door een vorige reparateur met de verkeerde waarde gemonteerd, dus alles moest vervangen worden.

Alle onderdelen zijn gedemonteerd, de trafo’s kunnen gelukkig behouden blijven. Het helle chassis is schoongemaakt en klaar voor een nieuwe opbouw.

Mooie nieuwe buisvoetjes, en soldeersteuntjes. De originele trafo’s en potmeters weer gemonteerd, deze waren vanuit de fabriek al van goede kwaliteit.

De nieuwe voedings elco’s en de bedrading voor de gloeispanning van de buizen, netjes “getwist” en in een hoek gelegd.

De rest van de bedrading (in kleurcodes) en een aantal onderdelen gemonteerd. Voor diverse condensatoren die vervangen moesten worden zijn “Mallory 150” gebruikt

Alle onderdelen zijn nu netjes en op de juiste manier gemonteerd, nu kunnen de nieuwe buizen erin. Dan komt, na nog een grondige controle, het spannende moment van het aanzetten van de versterker.

Bij deze specifieke versterker betrof het een “selfbiasing” schakeling met 4 EL84 buizen, in de stijl van een AC30 van VOX. De Bias hoefde dus niet afgeregeld te worden. Alles werkte correct en klonk fantastisch. De behuizing werd nog even netjes gemaakt en ontdaan van 50 jaar stof en spinnewebben. Resultaat: een keurige en veilige versterker die nog vele jaren een mooie “vintage” sound kan produceren.